Kvalitet vode
Voda je najrasprostranjenija prirodna sirovina neophodna za opstanak svih živih organizama ali i za tehničko – tehnološki razvoj čovječanstva.
Tri četvrtine naše planete prekriveno je vodom, ali se često upitamo imamo li dovoljno pitke vode i da li je zadovoljavajućeg kvaliteta?! Osim dovoljne količine vode za snabdjevanje stanovništva, bitan je kvalitet vode. Kvalitet određuju fizički, hemijski i mikrobiološki parametri.
Fizički parametri kvaliteta vode su:
- Temperatura
- Boja vode
- Okus vode
- Mutnoća
- Suspendovane čestice
Parametri prirodnog sastava vode su:
- PH vrijednost
- Tvrdoća vode
- Sadržaj slobodnog O2
- Sadržaj klorida, sulfata, silicija, kalcija, magnezija i natrija
- Suspendovane čestice
Tvari koje su nepoželjne u vodi su:
- Amonijak
- Nitriti i nitrati
- Vodikov sulfid
- Soli željeza, mangana, bakra, cinka, bora, kobalta, barija
- Suspendovane čestice
Tvari koje su otrovne u vodi su:
- Soli teških metala
- Cijanidi
- Pesticidi
- Policiklički aromatski ugljikovodici
- Suspendovane čestice
Mikrobiološki parametri kvaliteta vode su:
- Bakterije
- Virusi
- Paraziti
- Alge
- Drugi mikroorganizmi
U vodi koju naše preduzeće distribuira potrošačima nema nepoželjnih tvari. U našem vodovodnom sistemu svakodnevno se vrši kontrola kvaliteta vode vodeći računa o ravnomjernoj zastupljenosti svih djelova grada.
Ispitivanje kvaliteta vode
Svakodnevno se vrši hemijska analiza vode u dvije laboratorije koje se nalaze na izvorištima Vrelo Radobolja i Studenac. Analizom se određuje boja, okus, miris, temperaturu, zamućenost, PH vrijednost, elektro – provodljivost, slobodni O2, nitrati, nitriti, sulfati, kloridi, fosfati i prisutnost rezidualnog hlora koji se koristi za dezinfekciju vode.
U toku sedmice, uzimaju se tri puta (što je 12 – 14 puta mjesečno) sa različitih mjernih mjesta uzorci za mikrobiološku analizu koja se radi u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona. Hemijskom analizom dobivamo sastav vode, dok mikrobiološka analiza evidentira prisutnost bakterija u vodi.
U periodu sa više padavina zbog zamućivanja vode mikrobiološka analiza vrši se svakodnevno.
Na godišnjem nivou, uzimaju se tri puta (što je 12 – 14 puta mjesečno) sa različitih mjernih mjesta uzorci za mikrobiološku analizu koja se radi u Zavodu za javno zdravstvo Hercegovačko – neretvanskog kantona. Hemijskom analizom dobivamo sastav vode, dok mikrobiološka analiza evidentira prisutnost bakterija u vodi.
Voda koju potrošačima grada Mostara distribuira „Vodovod“ d.o.o. je sanitarno-higijenski i zdravstveno ispravna što pokazuju rezultati svakodnevnih analiza vode.